4ο Γυμνάσιο
Η Ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές : επιλογή ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες και κατανάλωση τροφίμων με σύνεση και μέτρο. Στα πλαίσια λοιπόν της ισορροπημένης διατροφής συνιστάται να καραναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών. Τα λαχανικά και τα
φρούτα ανήκουν στην ομάδα των φρούτων και των χορταρικών, ενώ στην ομάδα δεν ανήκουν οι πατάτες και οι ξηροί καρποί. Αυτή η ομάδα τροφίμων αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, παρέχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά στον οργανισμό (με εξαίρεση το αβοκάντο). Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση των φρούτων , λαχανικών και χορταρικών η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τη φθορά! Για να γίνει απόλυτα κατανοητό θα αναφέρουμε τις ποσότητες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών που θέλουμε να καταναλώνουμε πέντε φορές μέσα στην ημέρα.
Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά επειδή περιέχουν λίγα λιπαρά αλλά σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, και επειδή δίνουν το αίσθημα του κορεσμού, είναι νόστιμα και μας δροσίζουν θεωρούνται ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην προσπάθεια διατήρησης ή απώλειας του σωματικού μας βάρους!
Πηγή: Βιβλίο Οικιακής Οικονομίας Α' και Β΄ Γυμνασίου
Το εκπαιδευτικό υλικό αυτού του ιστότοπου διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπρορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Το Joomla είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.
Σχεδίαση-Υλοποίηση-Διαχείριση-Συντήρηση: Γαλανάκη Χαρίκλεια ΠΕ19