4ο Γυμνάσιο
Δράση του τμήματος Β2 με θέμα: Σχολικός Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός
4ο Γυμνάσιο Σχολικό έτος: 2014-15
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γαλανάκη Χαρά και Μπανιά Κατερίνα
Η δράση παρουσιάστηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ψηφιακής δημιουργίας στο Ηράκλειο και στην αποχαιρετηστήρια εκδήλωση για το σχολ. έτος 2014-15 που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 στις 7.30 μμ.
Τεχνολογία και Εκφοβισμός. Τι έπεται...
Μια πρόταση του Β2 για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού σχολικού ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
Στη δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β2. Η παρουσίαση έγινε από τις μαθήτριες Παπαδάκη Κωνσταντίνα, Λυρώνη Κατερίνα και Κρουσανιωτάκη Ραφαέλα:
Από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τις καθηγήτριες μας, υλοποιήσαμε ένα διδακτικό σενάριο του σχολικού συμβούλου Πληροφορικής κ. Πανσεληνά με θέμα το cyberbullying. Εξετάσαμε την περίπτωση ενός εφήβου, του Τζο, ο οποίος γίνεται στόχος συμμαθητών του, με πρωταγωνίστρια μια φίλη του, την Κιμ. Ο νεαρός πιέζεται ψυχολογικά και συναισθηματικά και είναι εμφανές ότι χρειάζεται βοήθεια.
Στο πλαίσιο του σεναρίου αποτυπώσαμε σε χαρτί τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα και τις ενέργειες των πρωταγωνιστών. Απαντήσαμε σε ερωτήματα και ακολούθησε συζήτηση.
Ως εξέλιξη του σεναρίου, μεταφράσαμε τους αγγλικούς διαλόγους ενός σχετικού παιχνιδιού, δώσαμε συνέχεια στο σενάριο με διαφορετικές επιλογές αντίδρασης και δραματοποιήσαμε την επικρατέστερη επιλογή.
Στη διαδικασία αυτή, δουλέψαμε άλλοτε ομαδικά σε μικρές ομάδες, άλλοτε ατομικά, και άλλοτε σαν ολόκληρη τάξη. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στο θέμα της ενδοσχολικής βίας, να συνεργαστούμε με τους συμμαθητές μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να δεθούμε πιο πολύ, και πάνω απ’ όλα να μοιραστούμε τη χαρά της δημιουργίας.
Στόχος αυτής της δράσης, τόσο των καθηγητριών όσο και δικός μας είναι, να ευαισθητοποιήσουμε και εμείς με τη σειρά μας το κοινωνικό σύνολο για τη μάστιγα του cyberbullying, ελπίζοντας να αποτρέψουμε μελλοντικές απόπειρες μαθητών.
Θα σας δείξουμε μαγνητοσκοπημένη, τη δική μας πρόταση, για την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων, όπως αυτό που αντιμετώπισε ο Τζο.
Τέλος, παρακολουθήστε το βίντεο με τα bloopers για να πάρετε μια γεύση του πώς βιώσαμε την διαδικασία της μαγνητοσκόπησης.
Το εκπαιδευτικό υλικό αυτού του ιστότοπου διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπρορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Το Joomla είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.
Σχεδίαση-Υλοποίηση-Διαχείριση-Συντήρηση: Γαλανάκη Χαρίκλεια ΠΕ19