4ο Γυμνάσιο

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"Η εκπαίδευση είναι δύναμη που γιατρεύει την ψυχή." Πλάτων

4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Κρήτης

Καλωσόρισμα

Σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο του 4ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Εδώ θα ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν το σχολείο, θα βρείτε αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό, εργασίες των μαθητών και άλλα ενδιαφέροντα.Καλή πλοήγηση.

Διάφορα... ενδιαφέροντα

Γνωμικά

Φόρμα Σύνδεσης

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 40 επισκέπτες και κανένα μέλος

 

Χάρτης ιστότοπου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  την Τρίτη 8/12/2015, 10:00-14:00, η εκδήλωση του σχολείου μας με ομιλητή τον καθηγητή Γεωστρατηγικής  Νίκο Λυγερό που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Γιαχνάκη Αδάμ, ενώ την οργάνωση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Γαλανάκη Χαρά, Γκιαουράκη Πολυτίμη, Δασκαλάκη Χρυσή, Κανναβού Ελένη, Σερδάκη Ευαγγελία και Χαριάτη Διονυσία, σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων κ. Λιάνα Καλοκύρη.

Ο διακεκριμένος ομιλητής παρουσίασε στο α΄ μέρος τις «Επεκτάσεις του Ερωτόκριτου για το μέλλον της Κρήτης», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα «Επαγγελματικός προσανατολισμός-Στρατηγικές επιλογές». Οι διαλέξεις πλαισιώθηκαν με διαθεματικές δράσεις των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου που είχαν σημεία αναφοράς τα μαθήματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας, της Μουσικής, της Ιστορίας, των Εικαστικών, της Πληροφορικής  και του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Εξόχως εύστοχος και αντισυμβατικός συγχρόνως ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων αλλά και του μαθητικού ακροατηρίου  από τον ομιλητή, οδήγησε στον κριτικό αναστοχασμό και στη βιωματική επαφή των μαθητών με μια ποικιλία ζητημάτων που αναδείχθηκαν μέσα από τη διαδικασία, προκαλώντας την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος. Στο α΄ μέρος, η επαφή με την ατμόσφαιρα της εποχής που γράφτηκε ο Ερωτόκριτος  εξελίχθηκε για τους παριστάμενους σε πραγματική μυσταγωγία, ενώ στη συνέχεια, πάντα με το βιωματικό στοιχείο κυρίαρχο, οι μαθητές οδηγήθηκαν σε γόνιμο προβληματισμό σχετικά με  τον ρόλο του σχολείου στην ανάδειξη των ιδιαίτερων κλίσεων και ικανοτήτων τους, αλλά και τη σημασία της ατομικής ευθύνης για τις αποφάσεις ζωής που ο καθένας θα κληθεί  να λάβει, επιτυχημένες μέσα από το πρίσμα της αυτογνωσίας, αλλά και της αδιάλειπτης  προσπάθειας για εξέλιξη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με θέματα από τον «Ερωτόκριτο». Συγκεκριμένα, έπαιξαν και τραγούδησαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου: λύρα: Βαρβεράκης Αλέξανδρος, μαντολίνο: Μανουσάκης Μιχάλης, Χνάρης Θεόδωρος, τραγούδι: Κρουσανιωτάκη Ραφαέλα. Τη μουσική συνόδεψαν οπτικά οι υπέροχες εικόνες της Oksana Chaus από τη διασκευή του Ερωτόκριτου για παιδιά των εκδόσεων Παπαδόπουλος που ψηφιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Την ομιλία με θέμα : «Ανακαλύπτοντας τις διαχρονικές αξίες του Ερωτόκριτου» εκφώνησε η μαθήτρια Καλικάκη Ελένη.

Το θέμα της αφίσας του «Ερωτόκριτου» είναι έργο του μαθητή της Γ΄ τάξης Γενετζάκη Μανώλη.

Τη σχεδίαση για τις δύο αφίσες της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Κατερίνα Ζουμάκη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και πρώην μαθήτρια του σχολείου μας.

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά τον κ. Λυγερό για την εμπειρία ζωής που είχε την ευκαιρία να βιώσει το μαθητικό ακροατήριο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την εξέλιξη των πρωτοβουλιών του, αφ’ ενός για την ένταξη του «Ερωτόκριτου» στα μνημεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και αφ’ ετέρου  για την ανάδειξη της Ιστορίας και την αξιοποίηση των μνημείων της πόλης μας μέσα από μια πραγματικά βιωματική διαδικασία μέθεξης και συνάμα καλλιέργειας της ιστορικής συνείδησης που τόσο έχουμε ανάγκη ως τόπος. 

Η εκδήλωση προβλήθηκε στον τοπικό τύπο.

 

«Επεκτάσεις του Ερωτόκριτου για το μέλλον της Κρήτης»

 

«Στρατηγικές επιλογές για το μέλλον»

 

 

 

Επιλέγω ένα βιβλίο

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Εβδομάδα Προγραμματισμού

 

 

 
Μάιος 2020
ΕΒΔΔΤΤΠΠΣΚ
18123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

 

 
 

 

SafeLine.gr

Στατιστικά

Εμφανίσεις Άρθρων
491673

Το εκπαιδευτικό υλικό αυτού του ιστότοπου διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπρορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Το Joomla είναι Ελεύθερο Λογισμικό που διατίθεται με τη Γενική Δημόσια Άδεια Χρήσης GNU.

Σχεδίαση-Υλοποίηση-Διαχείριση-Συντήρηση: Γαλανάκη Χαρίκλεια ΠΕ19

Copyright © 2020 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης Rights Reserved.

this is test