Η Ισορροπημένη διατροφή στηρίζεται σε δυο βασικές αρχές : επιλογή ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες και κατανάλωση τροφίμων με σύνεση και μέτρο. Στα πλαίσια λοιπόν της ισορροπημένης διατροφής συνιστάται να καραναλώνουμε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών. Τα λαχανικά και τα

φρούτα ανήκουν στην ομάδα των φρούτων και των χορταρικών, ενώ στην ομάδα δεν ανήκουν οι πατάτες και οι ξηροί καρποί. Αυτή η ομάδα τροφίμων αποτελεί σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, παρέχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά στον οργανισμό (με εξαίρεση το αβοκάντο). Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τη σημαντική αντιοξειδωτική δράση των φρούτων , λαχανικών και χορταρικών η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τη φθορά! Για να γίνει απόλυτα κατανοητό θα αναφέρουμε τις ποσότητες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών που θέλουμε να καταναλώνουμε πέντε φορές μέσα στην ημέρα.

  • 2 κουταλιές της σούπας βρασμένα λαχανικά- χόρτα, κολοκύθια, κουνουπίδι
  • 1 μπολ σαλάτα - αγγουροντομάτα, μαρούλι
  • 1 μέτριο φρούτο - μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα
  • 2 μικρότερα φρούτα - μανταρίνια, ακτινίδια, ροδάκινα
  • 1 φλυτζάνι μικρά φρούτα - φράουλες, κεράσια
  • 2 κουταλιές της σούπας κομπόστα φρούτων
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα - σύκα, δαμάσκηνα
  • 1 ποτήρι χυμό φρούτων- φυσικό ή τυποποιημένο

Τέλος, τα φρούτα και τα λαχανικά επειδή περιέχουν λίγα λιπαρά αλλά σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, και επειδή δίνουν το αίσθημα του κορεσμού, είναι νόστιμα και μας δροσίζουν θεωρούνται ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην προσπάθεια διατήρησης ή απώλειας του σωματικού μας βάρους!

Πηγή: Βιβλίο Οικιακής Οικονομίας Α' και Β΄ Γυμνασίου