Πρωτεΐνες υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα. Η διαφορά όμως από τρόφιμο σε τρόφιμο είναι στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα της πρωτεΐνης.  Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή υψηλής ποιότητας, προσλαμβάνει ο οργανισμός μας με την κατανάλωση ζωικών τροφίμων. Ωστόσο πολύ συχνά

σε ένα γεύμα συνδυάζουμε διάφορα φυτικά τρόφιμα με αποτέλεσμα να συνδυάζονται και οι αντίστοιχες πρωτεΐνες τους. Για παράδειγμα συχνά τρώμε φακές ή φασόλια με ψωμί. Σε αυτή την περίπτωση οι  πρωτεΐνες των οσπρίων αλληλοσυμπληρώνονται με τις πρωτεΐνες του ψωμιού και οργανισμός παίρνει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες. Άρα όταν τα όσπρια συνδυάζονται με δημητριακά, όπως φακές με ρύζι ή φασόλια με ζωμί, αποδίδουν  πρωτεΐνες αντίστοιχες αυτών του κρέατος. Ανάλογοι συνδυασμοί οι οποίοι μπορεί να μη συνηθίζονται στο δικό μας διαιτολόγιο είναι: όσπρια με ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά με σόγια ή δημητριακά με σπόρους. Όσοι λοιπόν δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης στη διατροφή τους, θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τις  πρωτεΐνες που χάνουν με τους σωστούς συνδυασμούς φυτικών τροφίμων!!